Forebyggelse

Her finder du artikler om behovet og muligheder for at forebygge alkoholproblemer. Du får også overblik over relevante anbefalinger samt adgang til redskaber, der understøtter god praksis. For at lette vejen for dig, der søger information om et særligt tema, er materialerne opdelt i fem underkategorier.

Nyeste udgivede artikler

  • Europakort aldersgrænser for salg af alkohol i detailhandlen
    Forebyggelse, Børn og unge
    Få overblik over aldersgrænser for køb af alkohol og unges alkoholforbrug i de europæiske lande. Størstedelen af de europæiske lande har en aldersgrænse for køb af alkohol på 18 år eller derover. Danmark har en delt aldersgrænse på 16 og 18 år. Samtidig er danske unge blandt dem, der drikker mest og har tidligst fuldskabsdebut.
  • aula lav en gameplan
    Forebyggelse, Børn og unge, Egne udgivelser
    Nyt materiale til forældre på Aula, skal nudge forældre til at deltage i forældremøder i udskolingen og lave fælles alkoholaftaler.
  • alkoholforebyggende rammer for børn og unge
    Forebyggelse, Børn og unge, Egne udgivelser
    Et nyt inspirationskatalog udarbejdet af Alkohol & Samfund for Sundhedsstyrelsen giver en række gode eksempler på, hvordan kommuner kan skabe sunde rammer og fællesskaber uden alkohol som omdrejningspunkt.
  • Alkoholforebyggelse unge
    Forebyggelse, Børn og unge, Egne udgivelser
    Alkohol & Samfund har lavet anbefalinger til alkoholforebyggelse i overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelser i kataloger til grundskoler, efterskoler og ungdomsuddannelser.
  • tilbagefald
    Behandling, Voksne, Fakta om alkohol
    Tilbagefald er almindeligt i alkoholbehandling og kan være en del af processen. Alkohol & Samfund har samlet fakta om, hvilke faktorer der spiller ind og gode råd omkring tilbagefald.
  • d
    Forebyggelse, Børn og unge
    Nye tal fra ESPAD viser at danske unge fortsat drikker fuldskabsorienteret og på et niveau over alle andre i Europa. Hele 40% af 15-16 årige har været beruset inden for de sidste 30 dage mod i gennemsnit 13% for Europa. De danske unge beholder samtidig rekorden for størst mængde alkohol (5,9 genstande) ved sidste drikkeepisode – langt mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling til voksne om maksimalt 4 genstande på samme dag.
  • d
    Forebyggelse, Børn og unge
    Alkohol er et de mest anvendte rusmidler blandt unge i hele Europa. WHO har lavet en opgørelse over unges alkoholrelaterede adfærd over de seneste år i Europa.
  • foreningslivet
    Børn og unge, Egne udgivelser
    I dette katalog får du viden og inspiration til at tage dialogen om alkohol i foreningslivet. Kataloget bygger på rapporten "Alkohol i foreningslivet".
  • Alkohol i din kommune
    Forebyggelse, Egne udgivelser
    Alkohol i Danmark er så indgroet en del af vores kultur, og for at øge forebyggelse af alkoholskader og øge opsporing af mennesker, der allerede er afhængige og ønsker behandling, så har Alkohol & Samfund lavet et katalog målrettet til kommunalpolitikere i alle kommuner.
  • Alkohol i din region
    Forebyggelse, Egne udgivelser
    Mange danskere har et overforbrug eller en afhængighed af alkohol. Det har personlige, sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser for den, der drikker og for pårørende, ligesom det har samfundsøkonomiske konsekvenser. Derfor har Alkohol & Samfund udarbejdet dette katalog om alkohol til regionale politikere.
  • Alkoholrelaterede dødsfald
    Forebyggelse, Børn og unge, Fakta om alkohol
    Hver måned er der ét ungt menneske, som dør i forbindelse med alkoholindtag.
  • Alkoholflasker
    Forebyggelse, Egne udgivelser
    Find inspiration til at lave jeres eget alkoholkodeks. Her kan du downloade en skabelon til når I skal udarbejde et alkoholkodeks.
  • Forside rapport om dialog om alkohol
    Udredning, Redskaber, Love og anbefalinger
    Spørg ind til borgerens alkoholvaner i helbredssamtaler. Sådan lyder en af anbefalingerne til sundhedspersonalet i kommunerne i Sundhedsstyrelsens nye materiale. Materialet indeholder anbefalinger og konkrete værktøjer til, hvordan sundhedspersonalet kan opspore borgere med behov for alkoholbehandling tidligere.
  • Billede af hospitalsgang
    Forebyggelse
    Antallet af unge, der kommer på hospitalet i forbindelse med indtag af alkohol, er steget med 18 pct. fra 2014 til 2018, og 38 unge har mistet livet, viser ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen.
  • akutmodtagelse
    Forebyggelse
    Der er større risiko for ulykker og voldsepisoder for unge med et højt indtag af alkohol i forhold til unge med et lavt alkoholindtag. Det viser en ny undersøgelse om alkohol og ulykker af Statens Institut for Folkesundhed og Alkohol & Samfund. Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark. Hovedresultaterne præsenteres i artiklen her.
  • Ung kvinde brezzer 2
    Forebyggelse
    Hvor mange unge har samtaler om alkohol med deres forældre? Og hvordan ser de på deres eget og venners alkoholforbrug? Det svarer en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden på. Vi har samlet fire vigtige konklusioner fra rapporten om danske unges alkoholvaner.
  • Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse (ESPAD) 2019
    Forebyggelse
    Det går den forkerte vej med de danske 15-16-åriges alkoholforbrug. Det viser spritnye tal fra Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse. Flere var fulde første gang som 13-årig eller yngre. Flere drikker sige fulde hver måned. Og flere drikker fem eller flere genstande ved samme lejlighed.
  • Leder af Alkolinjen, Bjarne Elholm, chatter i Alkolinjens nye rådgivningstilbud
    Behandling, Voksne, Ældre
    Danskere med alkoholproblemer inde på livet har siden 2016 kunnet ringe anonymt til rådgivere på Alkolinjen og tale om egne eller pårørendes alkoholproblemer. Læs med her og få forskningens svar på, hvorfor en national telefonrådgivning er en god ide.
  • Rapportens forside
    Forebyggelse
    WHO’s nyeste Skolebørnsundersøgelse om børns og unges sundhed viser, at de danske unge igen, igen drikker for meget. De danske unge har det højeste alkoholforbrug blandt unge i Europa. Det er ikke en nyhed, da det har forholdt sig sådan i mange år, men det kalder på politiske forebyggelsestiltag, hvis vi vil nedsætte de unges alkoholforbrug.
  • Evalueringens forside
    Børn og unge
    Børn, der vokser op i familier med stof- eller alkoholproblemer, er i risiko for at få alvorlige følgevirkninger. En ny evaluering af behandlingstilbud til børn og unge i denne risikogruppe viser, at deres trivsel og livsmestring øges markant, når de får hjælp.