ældre

Sådan virker alkohol på ældre

Når du bliver ældre, kan du ikke tåle lige så meget alkohol. Det samme antal genstande har en større effekt på et ældre menneske end på et yngre menneske. Som ældre bør du derfor være opmærksom på dit alkoholforbrug.
Vidste du?

...at alkoholkoncentrationen er 20 % højere hos en 60-årig end hos end 20-årig, som har drukket det samme. 

Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på i forhold til alkoholindtag som ældre. Som ældre kan du nemlig ikke længere tåle at drikke lige så meget, som du kunne engang, og der er større risiko for, at det har en negativ påvirkning på andre parametre. Nederst finder du en liste med ting, du selv kan gøre for at drikke mindre alkohol. 

Med alderen falder muskelmassen og mængden af vand i kroppen. Derfor fylder alkoholen forholdsvist mere i kroppen hos en ældre person end hos en yngre person, selvom de drikker det samme. Ældre får med andre ord en højere alkoholpromille. 

Når du bliver ældre, nedsættes din krops evne til at omsætte alkoholen. Det sker, fordi organernes kapacitet er blevet mindre. Alkoholen i din krop er dermed langsommere om at blive omdannet, end dengang du var ung. 

Koordinationsevnen påvirkes af alkohol

Alkohol påvirker din balanceevne, motorik og dine reflekser. Og da kroppen med alderen får sværere ved at tilpasse sig alkohol, kan du opleve at blive mere usikker på benene eller have svært ved bevæge dig, som du plejer, efter du blot har drukket få genstande. Alkohol kan også give svimmelhed, og det øger risikoen for at falde.

Jeg er 67 år og har drukket alkohol siden jeg var 16 år. Jeg har haft et fornuftigt forhold indtil for nogle år siden (...) Jeg kan for eksempel åbne en flaske vin og drikke den. Når min mand så er gået i seng, kan jeg finde på at åbne en flaske mere, så drikker jeg noget ad den og tager den med i soveværelset. Jeg stiller glasset under sengen for at drikke resten næste morgen med det resultat, at jeg er beruset hele dagen. (...) det er en meget dårlig vane er der hjælp til mig.

Læs hele brevkasseindlægget og rådgiverens svar.
...

Alkohol og sygdomme

Jo flere år du indtager alkohol, jo større er din risiko for at udvikle alkoholdemens og alkoholrelateret kræft. Alkohol øger risikoen for kræft i organer, der er i kontakt med alkohol. Det gælder mundhule, svælg, spiserør, strube, bryst, lever, tyk- og endetarm. Derudover spiller alkohol en rolle for udviklingen og prognosen for en række andre sygdomme. Heriblandt lever- og hjertesygdomme, knogleskørhed og knoglebrud. 

Et højt indtag af alkohol kan forværre nogle sygdomme og lidelser. Ældre er i større risiko for at have helbredsproblemer, der kan forværres af alkohol. Det kan blandt andet være:

  • Slagtilfælde
  • Forhøjet blodtryk
  • Hukommelsestab
  • Depression, nedtrykthed og humørsvingninger

Alkohol slår hårdere med alderen 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du maks. drikker 10 genstande om ugen og maks. 4 genstande ved samme lejlighed.

Bliver du ved med at drikke på samme måde igennem hele livet, kan du opleve, at alkohol bliver problematisk for dig. Måske du tidligere kunne drikke et eller flere glas vin uden at mærke det, mens du nu bliver beruset efter et enkelt glas. Det er helt normalt. Som ældre skal du derfor være mere forsigtig med alkohol. 

Generelt gælder der de samme udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen om alkohol for hele befolkningen - uanset alder. Heriblandt at ingen skal drikke alkohol for sin sundheds skyld.

Der er flere ting, du selv kan gøre for at drikke mindre alkohol
  • Fjern alkohol fra dit hjem.
  • Spis mad, når du drikker – drik ikke alkohol på tom mave. Når du drikker, tag små tåre.
  • Sig ”nej tak” eller ”jeg vil gerne bede om noget andet”, når du bliver tilbudt alkohol.
  • Undgå at drikke, når du er vred eller chokeret eller har en dårlig dag.
  • Vær ikke sammen mennesker, som drikker meget og undgå steder, hvor du plejer at drikke alkohol.
  • Planlæg hvad du vil gøre, hvis du bliver fristet til at drikke.
  • Beløn dig selv for ikke at drikke. Brug den tid og de penge, du almindeligvis bruger på alkohol, til at gøre noget andet, du nyder.

Har du drukket meget i flere år, eller drikker du ofte? Det er vigtigt at tale med din egen læge, før du ændrer dit alkoholforbrug. Din krop og hjerne kan reagere kraftigt ved en pludselig ændring. Abstinensmedicin kan hjælpe.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at drikke mindre?

Ring gratis og helt anonymt til Alkolinjen 80 200 500. Her sidder vores professionelle rådgivere klar til at hjælpe dig videre.

Kontakt Alkolinjen

Ring til Alkolinjen på telefon 80 200 500.

Alkolinjens åbningstider:

  • Mandag til fredag kl. 09.00-17.00

I samme åbningstider kan du også chatte med en rådgiver.

Du kan også få skriftlig rådgivning på Alkolinjens brevkasse, der har åbent døgnet rundt.